Inleiding
De COVID-epidemie verlangde veel flexibiliteit van ons als opleiding, maar kwamen we goed door. Aios bleven tevreden over ons onderwijs en we slaagden erin een aantal ontwikkelingen door te voeren, zie de kopjes in dit jaarbeeld. Dit jaarbeeld geeft een indruk van 2021, zonder volledig te zijn.
Ook in 2021 had het coronavirus veel invloed op ons onderwijs en de organisatie. Er waren diverse momenten waarop we snel moesten schakelen en we weer digitaal onderwijs moesten bieden tijdens de verschillende lockdowns. Pas eind mei startten we weer gedeeltelijk het fysieke onderwijs op, waarbij het de ene week fysiek en de andere week online werd gegeven. We gaven veel hybride onderwijs, als een groeps- of gastdocent of aios niet fysiek bij het onderwijs aanwezig kon zijn. Buiten de digitale diploma-uitreiking in februari, vonden de diploma-uitreikingen hybride plaats. Iedere afstuderende aios kon vijf mensen uitnodigen naast de derdejaars opleiders. De LHK- en KOV-toetsen werden beide keren digitaal afgenomen. We moesten creatief zijn om de personele bezetting rond te krijgen en stemden veel zaken landelijk af, zoals over vaccins en boosters voor aios.
In evaluaties spraken aios hun waardering uit voor hoe snel en adequaat de huisartsopleiding omschakelde van fysiek naar digitaal onderwijs en vice versa en omging met deze onzekere periodes. Ze merkten op dat docenten er steeds beter in slaagden het digitale onderwijs interactief en afwisselend te maken.
In 2021 wisten we inmiddels beter welk onderwijs digitaal goed uit de verf kwam en welk onderwijs alleen fysiek beklijft, zoals vaardigheden-, BLS- en APC-onderwijs met een acteur. Alle gebruikte onderwijsruimten waren geschikt om de 1.5 m afstand te kunnen handhaven en waar dat niet kon, huurden we buiten het Erasmus MC ruimten. In de perioden van fysiek onderwijs en werken binnen het Erasmus MC gold een mondneusmaskerbeleid. Bij op COVID duidende klachten moest diegene thuis blijven en een PCR-test laten doen. Aios vonden het – zodra het fysiek kon – erg fijn elkaar weer te treffen en met elkaar te kunnen sparren. Zij beloonden ons in het najaar weer met hun jaarlijkse docentenprijs voor de beste docent. Onze SEH-arts ontving deze prijs vanwege ‘haar enthousiasme en energie, het praktische en interactieve onderwijs, de aandacht voor leerdoelen van de aios en de speurtocht met casuïstiek’.