Inleiding
De COVID-epidemie verlangde veel flexibiliteit van ons als opleiding, maar kwamen we goed door. Aios bleven tevreden over ons onderwijs en we slaagden erin een aantal ontwikkelingen door te voeren, zie de kopjes in dit jaarbeeld. Dit jaarbeeld geeft een indruk van 2021, zonder volledig te zijn.
Tripartiteoverleg opgezet
ROER sprak de wens uit om op bestuurlijk niveau rechtstreekse lijnen te hebben tussen LOVAH-Rotterdam, ROER en het instituut, om te weten wat er zoal leeft. Daarom initieerden we een tripartiteoverleg.
Herstart alumninetwerk
Na diverse pogingen om een alumninetwerk op te zetten, lijkt het ons nu te gaan lukken. We startten met het aan recent afgestudeerden bieden van kleinschalig en gewaardeerd onderwijs.

Herziene KR-Hoofdpijn ingevoerd
In 2021 zag de geheel herziene module Hoofdpijn het daglicht binnen het eerstejaars onderwijs in Klinisch Redeneren (KR). De aios zijn enthousiast over het leerrendement en de toepasbaarheid van dit onderwijs.
Nieuw onderwijsprogramma leefstijlgeneeskunde
Exit motiverende gespreksvoering, welkom aan nudging
Omgaan met agressie in de spreekkamer
Aios blijken vaak te beleefd en weten niet hoe ze een agressieve patiënt van effectieve repliek kunnen dienen. Daar krijgen ze nu onderwijs in.
Meer interprofessionaliteit in het onderwijs
Voor diverse onderwijsthema’s werken we steeds meer samen met andere specialismen en opleidingen.
Individualisering en praktijkopdrachten
Een aiosmanifest liet ons inzien dat we teveel van bovenaf oplegden in het derde opleidingsjaar. Met veel aios- en docentenparticipatie lukte het ons draagvlak te verkrijgen voor aanpassingen.
Programmatisch toetsen met APC-toetsprogramma en APC-werkconferentie
In 2021 implementeerden we het programmatisch toetsen. Het nieuwe APC-toetsprogramma bevalt iedereen goed.

Onderwijs op de huisartsenpost
Ook de huisartsenposten bieden scholing. Huisartsenposten Rijnmond schoolde 84 aios en 10 opleiders in urgentiedenken en triëren en 40 aios in instroommanagement.
Pilot Zeeland, de update
In verband met het huidige en progressieve huisartsentekort in de provincie Zeeland startten we een pilot om de mogelijkheid te bieden aan kandidaten om specifiek voor de pilot Zeeland te kiezen.
Opleidersuitbreiding
We mochten dit jaar 50 nieuwe opleiders verwelkomen. Op een bestand van bijna 350 opleiders is dat veel.

Opleidersscholing
Natuurlijk vond veel (reguliere) scholing digitaal plaats. Scholingen die eruit sprongen waren de Centrale Opleidersdagen, het webinar met Ben Tiggelaar, de zomercolleges met Diederik Gommers en het EBM-onderwijs.

Onderwijs voor docenten
In 2021 vond vrijwel de gehele scholing van onze staf - in een parallel proces - online plaats. We organiseerden een staftweedaagse, stafdagen, lesobservaties en workshops.
Onderzoek naar onderwijs
Een van onze promovendi rondde haar onderzoek naar het Leren van Ervaringen (LvE) af, twee onderzoeken kwamen in een volgende fase en we startten vier onderzoeken met HGOG-subsidie en gelden van ZonMw. Daarnaast publiceerden we regelmatig over eerder verzamelde data.

Ontwikkeling van onderwijs
In 2021 rondden we met een tweedaags symposium ons internationale onderwijsproject af over effectief onderwijs in interculturele arts-patiëntcommunicatie bij patiënten met Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK)