Meer interprofessionaliteit in het onderwijs

Ondertekening convenant met Ouderengeneeskunde van het LUMC en de AVG-opleiding

Voor diverse onderwijsthema’s werken we steeds meer samen met andere specialismen en opleidingen. Dat doen we onder andere met de Arts voor Verstandelijk Gehandicapten (AVG)-opleiding, de opleiding Specialist Ouderengeneeskunde van het LUMC, Hogeschool Rotterdam, de Erasmus MC Academie en de afdeling Dermatologie en de Arts Assistenten Vereniging (AAV) van het Erasmus MC.

In 2020 sloten we een convenant met de opleiding Specialist Ouderengeneeskunde van het LUMC met de intentie om samen te werken. Het LUMC opende in september van dat jaar een dependance in Rotterdam. In maart en september 2021 namen deze ‘Rotterdamse’ aios Ouderengeneeskunde samen met onze aios uit de CZ-stage, aios Interne Geneeskunde-Geriatrie en aios AVG deel aan een pilot over Advance Care Planning, functieverlies en medicatieoverdracht bij kwetsbare oudere patiënten. Deze groep patiënten heeft vaak een onvoorspelbaar ziektebeeld dat de kans vergroot om door verschillende zorgverleners te worden gezien, zonder dat hun activiteiten op elkaar zijn afgestemd. Om met en van elkaar te leren deden zij de e-learning ‘Transitie van de kwetsbare oudere patiënt’ , die de firma E-infuse ontwikkelde met diverse specialismen en partijen, waaronder Huisartsopleiding Nederland. De drie weken durende leergang met diverse casuïstiek was intensief voor de aios die deelnamen aan de pilot. Het bleek met name moeilijk om groepjes aios van diverse specialismen te formeren, alleen al omdat zij andere terugkomdagen hadden. Daardoor vond er minder onderlinge discussie plaats dan bedoeld. In het vervolg willen we het mogelijk maken dat aios deze e-learning dan ook tijdens werkdagen in de praktijk kunnen uitvoeren. Ondanks deze en andere logistieke problemen kijken zowel aios als docenten terug op een inhoudelijk sterke pilot.  

In 2021 troffen we voorbereidingen om de kwaliteitsstandaard ‘Organisatie van wondzorg in Nederland’ in het onderwijs te implementeren. Daarvoor werken we samen met de afdeling dermatologie van het Erasmus MC, docenten van de opleiding tot verpleegkundig specialist van Hogeschool Rotterdam en docenten van de vervolgopleidingen tot wondverpleegkundige en wondconsulent van de Erasmus MC Academie. Om de patiënt met een wond zo snel als mogelijk de regie over zijn of haar leven terug te geven, kwaliteit van leven te verbeteren en de lijdensdruk te verminderen, gaan we tijdens interprofessioneel onderwijs casussen uitdiepen vanuit verschillende professies.   

Ons LOVAH-bestuur organiseerde in het najaar samen met de Arts Assistenten Vereniging (AAV) het aiossymposium ‘Transmurale zorg van de toekomst’ binnen het Discipline Overstijgend Onderwijs (DOO) van het Erasmus MC. Inspirerende landelijke en regionale sprekers zorgden voor een interactieve middag over e-health, antibiotica bij de patiënt thuis en de visie op transmurale zorg vanuit het ziekenhuis en vanuit de huisartsenpraktijk. Ondanks dat het symposium online was, vonden de aios het een geslaagde middag.
Bij een van onze GGZ-koepelorganisaties worden aios psychiatrie, verslavingszorg, huisartsgeneeskunde en psychologen opgeleid. In de Centrale OpleidingsCommissie (COC) keken we hoe we samen kunnen werken bij het opnemen van consulten en leergesprekken en welke faciliteiten ervoor nodig zijn.

Vorige
Vorige

Omgaan met agressie in de spreekkamer

Volgende
Volgende

Individualisering en praktijkopdrachten