Aios-onderwijs

Ons aios-onderwijs kent vele pareltjes. Dit jaar belichten we de SEH-speurtocht, het onderwijs in burn-out preventie en het vaardighedenonderwijs

SEH-speurtocht door de stad: activerend, interactief en leerzaam onderwijs met sociale meerwaarde

De begeleiding en inhoud van het cursorisch onderwijs tijdens de kliniekstage en de aansluiting bij de praktijk wordt al diverse jaren goed geëvalueerd. Met specialisten uit de tweede lijn als groepsdocenten bevorderen we het interprofessioneel leren. ‘Onze’ SEH-arts won in 2021 de door de aios uitgegeven docentenprijs vanwege haar enthousiasme en energie, het praktische en interactieve onderwijs, de aandacht voor leerdoelen van de aios en de speurtocht met casuïstiek.

Deze speurtocht is in COVID-tijd begonnen. De behoefte aan fysiek onderwijs en aan sociale cohesie was groot, maar er mochten geen onderwijslokalen worden gebruikt. De aios worden in groepjes buiten op pad gestuurd. Zij krijgen een route van 6 km en een pak met enveloppen mee. Al wandelend door de stad beantwoorden ze vragen over vijf thema’s, van vallende ouderen tot kleine trauma’s tot tensieregulatie in de huisartspraktijk. Er zijn open en meerkeuzevragen, waarbij zowel kennis als klinisch redenen in de eerste lijn worden getest. Het doel is vooral dat ze met elkaar in discussie gaan. De antwoorden bellen ze door naar het docententeam dat op een terras als coördinatiecentrum fungeert. Als ze een vraag goed hebben, krijgen ze te horen welke envelop ze mogen openmaken.

In 2022 startten we ook een winterversie waarbij aios in verschillende koffietentjes verspreid over de stad de antwoorden op de casuïstiekvragen aan het coördinatieteam doorbellen. Groepen die klaar zijn en de goede antwoorden geven, krijgen de eindlocatie: een bakker. De groep die daar als eerste is, kan een taart ophalen. De aios vinden het ‘megaleuk’, gezellig en ze leren er veel van. Ze worden op een interactieve manier uitgedaagd om serieus en actief deze opdrachten uit te voeren.

 

Burn-outonderwijs Van hard werken is nog nooit iemand…                               

We vervingen het eerstejaars onderwijs in timemanagement door het nieuw ontwikkelde burn-outonderwijs. In plaats van een uitgebreide registratie van de dagelijkse gang van zaken,  wisselen aios nu alleen aan het begin van het onderwijs de indeling van de dagpraktijk uit. Zij ervaren meerwaarde in het ontdekken van de verschillen en overeenkomsten hierin. Ook voor hun eigen toekomst nemen ze zaken mee die ze willen behouden of juist liever niet willen.

De nieuwe module draait om het bespreekbaar maken van overbelasting en burn-out, een thema dat nog steeds wat taboe kent. Doel is dat de aios voor zichzelf nadenken hoe zij burn-out kunnen voorkomen en of zij zelf een voorbeeld zijn voor hun omgeving. Uit onderzoek blijkt dat een

burn-out slechts beperkt aan de individuele copingstrategie ligt en dat het meeste effect behaald wordt als omgevingsfactoren worden beïnvloed. Aios krijgen nadat ze via een test op een aantal thema's hebben gereflecteerd, theorie over de mogelijkheden om hun omgeving te veranderen. Vervolgens bespreken de aios onderling tijdens een wandeling een aantal stellingen. Hierbij is het doel een open dialoog en samen bij het onderwerp stilstaan. Het gaat niet om pasklare antwoorden of oplossingen.

Voor het didactisch uurtje kozen diverse eerste- en derdejaarsopleiders voor het burn-outonderwijs omdat ze door hun aios nieuwsgierig waren geworden naar de module. Net als de aios waren ook de opleiders enthousiast.

 

fotograaf: Levien Willemse

Vaardighedenonderwijs                                                                                                         

Twee nieuwe huisartsdocenten, waarvan een kaderhuisarts bewegingsapparaat, namen de coördinatie van het vaardighedenonderwijs over. We leren de aios op de terugkomdag negen verschillende vaardigheden aan, waarin we structureel de nieuwe NHG-standaarden en laatste inzichten verwerken. Zij introduceerden de padlet (zie hieronder). Vaak integreren we het onderwijs met klinisch redeneren (KR), zoals bij het onderwijs over beroerte. In 2022 verwerkten we nieuwe inzichten door neurologisch onderzoek in het onderwijs. In het derde opleidingsjaar boden we in de zomercursus meer verdieping in de vaardigheden bij het bewegingsapparaat. In 2023 willen de twee coördinatoren de enkel- en voetmodule actualiseren. Daartoe zoeken ze uitwisseling met andere huisartsopleidingen.

Vorige
Vorige

Veilig opleiden van aios

Volgende
Volgende

Onderwijs met padlet