Docentprofessionalisering

We stelden een nieuw beleidsplan docentprofessionalisering 2022-2024 vast waarin we gemaakte keuzes onderbouwden aan de hand van onze visie, het concept Landelijke Opleidingsplan (LOP), landelijke en lokale ontwikkelingen en ons jaarplan.

Elk jaar ontwikkelen we een scholingsaanbod dat voor de gehele staf geschikt is. Naast de stafdagen en staftweedaagse bieden we beginnende, gevorderde en ervaren docenten workshops om de competenties die het docentschap verlangen verder te ontwikkelen. Van docenten verwachten we deelname aan minimaal twee workshops per jaar en dat ze zich minimaal twee lessen per jaar laten observeren door een collega of onderwijskundige. Ook wordt tijdens het jaargesprek afgesproken aan welke leerdoelen wordt gewerkt en welke interne en/ of externe scholing wordt gevolgd.

Bij nieuwe docenten brengen we in kaart welke ervaring en voorkennis aanwezig is en wat diegene nodig heeft om zich verder te ontwikkelen. Zij krijgen een mentor die gedurende het eerste jaar als eerste aanspreekpunt fungeert. Het introductieprogramma omvat drie basisworkshops (algemene didactische vaardigheden, omgaan met groepen en toetsen en beoordelen).

Nieuwe en huidige docenten maken daarnaast gebruik van extern aanbod, zoals de Landelijke Educatie Docenten (LED)-scholingen, congressen en gerichte opleidingen zoals supervisie-opleidingen.

Onze onderzoeksgroep Onderzoek naar Onderwijs (OnO) onderzoekt wat professionaliteit onder docenten precies inhoudt en hoe docenten daarin zo goed mogelijk kunnen worden ondersteund. Zij zetten hun expertise op diverse scholingsmomenten van docenten in. Hun lijnen met de aiosvereniging LOVAH-Rotterdam zijn kort. Docenten worden uitgenodigd deel te nemen aan het schrijven van artikelen, om zelf met ideeën te komen voor kortlopende onderzoeken waarvoor ze subsidie kunnen aanvragen en om deel te nemen aan een klankbordgroep voor onderzoek naar onderwijs.

 

Themadocenten                                                                            

Themadocenten zijn docenten die onderwijs in een specifiek thema bieden en geen vaste aiosgroep begeleiden. Eind 2021 startten we met een jaarprogramma persoonlijke ontwikkeling themadocenten. De onderwijskundige begeleidde hen het hele jaar via afwisselend intervisiebijeenkomsten en workshops. De docenten maakten een persoonlijk ontwikkelplan en  onderling, passend bij hun leerwensen, bepaalden ze wat de inhoud werd van drie didactische workshops. Vaak waren dat thema’s die in de maand ervoor als moeilijk werden ervaren. Gedurende het jaar observeerden de docenten elkaar, of namen (online) onderwijsfragmenten op, die in de intervisiebijeenkomsten werden besproken. Van de themadocenten wordt verwacht dat zij minimaal drie intervisiebijeenkomsten op jaarbasis volgen. Het programma is doorlopend, zodat nieuwe docenten steeds kunnen aanhaken. In 2022 beviel het de themadocenten uitstekend: “Alle complimenten voor de onderwijskundige”.

Eenmaal per week is er een frisse ochtendstart waarin themadocenten elkaar laagdrempelig vragen kunnen stellen en helpen.

 

Mariniersonderwijs

Een onderwijskundige in opleiding bij TU-Twente startte op onze afdeling zijn afstudeeronderzoek naar motivatie en gevoelde werkdruk bij voorbereidingsopdrachten/huiswerk door aios tussen twee terugkomdagmomenten in. Aangezien hij ook majoor is, regelde hij in november voor de themadocenten een interessante teambuilding en uitwisseling over didactische vaardigheden met het Korps Mariniers in de Van Gentkazerne in Rotterdam. Als ‘cursist’ ervaarden de themadocenten een pittige sportles in mariniersstijl, waarmee zij een beeld van de visie en werkwijze van het mariniersonderwijs kregen. Daarna wisselden ze (veel!) ideeën uit voor mogelijke toepassing in ons eigen onderwijs.

Vorige
Vorige

Buitenlandse samenwerking in het kader van Hippokrates

Volgende
Volgende

Taskforce Werkdruk