Opleidersonderwijs
Onze opleiders volgen net als onze aios een volwaardig curriculum. Sinds 2017 bieden we themadagen aan voor ervaren opleiders. Ook de Centrale Opleidersdagen voor alle (stage)opleiders zijn al jaren een hit. Nieuw was de leergang KR voor ervaren opleiders.
Vaardighedenonderwijs op de Centrale Opleidersdagen
Vaardighedenonderwijs
Als enig instituut bieden wij de opleiders vaardighedenonderwijs. In 2022 betrof dat voor de ervaren opleiders KNO-neurologie, gynaecologie en de vaatmodule/wondzorg. Veel opleiders hebben de vaardigheden tien tot twintig jaar geleden aangeleerd. Wij boden hun de huidige inzichten en de wetenschap erachter. Ook werd er een module gegeven over hoe je vaardigheden het beste aanleert aan je aios. De opleiders moesten hierbij een filmpje opnemen over hoe ze de vaardigheden aan hun aios aanleerden, waarop we feedback gaven. Het onderwijs maakte duidelijk hoe de aios het op terugkomdag krijgen aangeleerd en sluit aan op de praktijk. Ook boden we op de Centrale Opleidersdagen onderwijs in de bovenste extremiteiten van het bewegingsapparaat.
Themadag palliatieve zorg in de huisartsgeneeskunde
Themadagen voor ervaren opleiders
In mei 2022 kon voor het eerst sinds najaar 2019 weer een themadag op locatie georganiseerd worden voor onze ervaren opleiders. Het thema in mei was ‘De zorg voor het kind’. Het plenaire gedeelte ging over alcohol en adolescenten. Tijdens de workshops kwamen kinderorthopedie, eczeem, ADHD en kindermishandeling aan de orde. Tussendoor was er ruimschoots gelegenheid om met elkaar bij te praten.
In november had de themadag het onderwerp palliatieve zorg in de huisartsgeneeskunde. Vanwege COVID-19 was dit thema al diverse keren doorgeschoven. Het plenaire deel ging over kwaliteit van de laatste levensfase en de maakbaarheid van het sterven. Er kon uit verschillende workshops worden gekozen: Voltooid leven, Onrust in de laatste levensfase, Intervisie over de status van de wilsverklaring en acute zorg voor kwetsbare ouderen. Ook nu hadden we weer interessante sprekers en workshopbegeleiders kunnen regelen. Vanaf 2023 gaan we de themadagen voor ervaren opleiders jaarlijks aanbieden. Daarmee hopen we de opkomst te verhogen en de hoeveelheid werk om deze evenementen te organiseren wat te beperken.
EBM-escape onderwijs op de Centrale opleidersdagen
Centrale Opleidersdagen
In juni waren alle opleiders welkom voor een tweedaags scholingsprogramma tijdens de Centrale Opleidersdagen in Renesse. Vanwege de toegenomen grootte van ons opleidersbestand, was er geen overlappende dag meer voor álle opleiders, maar boden we het programma twee keer twee dagen. Naast de verplichte basiscursussen voor beginnende opleiders (Klinisch redeneren, Begeleiden arts-patiëntcommunicatie en Beoordelen) was er voor de overige opleiders een vrije keuzeruimte met een gevarieerd aanbod, zoals Cardiologie, Evidence-based opleiden, Praktijkvoering, Omgaan met fouten van aios, Dermatologie en Succesvol begeleiden van moeilijke trajecten. Bijna 200 opleiders (huisartsopleiders en enkele stageopleiders) volgden dit jaar een cursus en zoals altijd werden de dagen erg gewaardeerd.
Leergang KR voor ervaren opleiders
Beginnende opleiders leiden eerstejaars aios op en volgen leergangenonderwijs dat hen hierbij ondersteunt. Ervaren opleiders die een eerstejaars aios opleiden hebben dit onderwijs al gevolgd. Zij gaven aan behoefte te hebben aan opfrisonderwijs in klinisch redeneren (KR). We boden hun drie blokken van twee uur. We gaven de eerste middag onderwijs in hoe het denken van een huisarts zich in de loop der jaren op basis van ervaring ontwikkelt van analytisch, toetsend en een werkdiagnose naar een spotdiagnose. De tweede middag leerden de opleiders over hoe je zorgt dat een aios breed differentiaaldiagnostisch leert te denken en wat de waarde is van diagnostisch onderzoek (de achterafkans). Op de laatste middag oefenden opleiders met aios-acteurs zodat zij hun aios leren heel gestructureerd in vijf-zes regels een casus in te brengen met hun overwegingen, werkdiagnose en plan. De docenten kregen lovende feedback. De opleiders gaven aan hun aios nu beter te kunnen begeleiden.