Onderwijscontinuüm met de basisopleiding geneeskunde, ESCAPE-avonden en bezoek Depot
Sluiten we goed aan? Welke overlap is er? Welke verdieping willen wij aanbrengen? De secties huisartsopleiding en studentenonderwijs van de afdeling Huisartsgeneeskunde kijken naar elkaars programma’s om een continuüm te bieden in het onderwijs in Huisartsgeneeskunde.
Daarbij anticiperen we ook op Erasmusarts 2030. De teams binnen de huisartsopleiding die het KR-onderwijs en het wetenschappelijk onderwijs coördineren kijken bij de ontwikkeling van hun onderwijs naar de inhoud en de gebruikte methodes in het basiscurriculum. Wat helpt is dat een aantal van onze docenten ook onderwijs gaf aan masterstudenten en daardoor goed op de hoogte is van beide curricula. We wisselen onderling docenten uit. Aiotho’s en aios die een onderwijsdifferentiatie ‘Onderwijs maken en geven’ doen, bieden de geneeskundestudenten onderwijs. Zij worden didactisch begeleid door onze onderwijskundige, vinden onderwijs geven erg leuk en zijn handig in online tools. Regelmatig begeleiden derdejaars aios als keuzeopdracht een co-assistent. Ook bij de werving van docenten en het uitwisselen van opleiders werken we meer samen.
ESCAPE-avonden
Een groepje enthousiaste studenten organiseerde voor het negende jaar de cursus ‘Erasmus Students for Clinically Applied Practice and Endeavour’(ESCAPE) in samenwerking met de afdeling Huisartsgeneeskunde. Omdat zij vonden dat de focus in het huidige geneeskundecurriculum veel op tweede- en derdelijnsspecialismen ligt, zetten zij zelf een extra curriculaire cursus op die inzicht geeft in de werkzaamheden en dilemma’s van de huisarts. De cursus voor ongeveer 30 masterstudenten (volle zaal) bestond in 2022 uit 10 avonden en werd afgesloten met een door onze huisartsdocenten gemaakte en afgenomen toets. Daarmee konden de deelnemende studenten een certificaat halen.
Diverse huisartsdocenten van de huisartsopleiding, de basisopleiding en onderzoekers van onze afdeling werden benaderd om de interactieve en door de studenten zeer gewaardeerde avonden te vullen met hun specifieke expertise. Onze huisartsdocenten namen de helft van de avonden voor hun rekening. Een van hen doceerde over ondernemerschap in de huisartsenzorg. De tweede over fouten in de zorg en hoe het tuchtrecht daarbij betrokken kan raken. De derde docent gaf les over veelvoorkomende klachten van het bewegingsapparaat en liet de masterstudenten oefenen met peri-articulaire injecties. De vierde bood inzicht in palliatieve zorg bij diverse ziektebeelden, waarbij de huisarts vooral pro-actief is. Hij wacht niet tot de pijn onbehandelbaar is en werkt voor de overdracht nauw samen met andere huisartsen en met andere disciplines. De vijfde huisartsdocent vulde de avond in met spoedzorg op de HAP (urgentiedenken versus diagnosedenken), legde uit hoe triage werkt en besprak casuïstiek middels een quiz. Ons afdelingshoofd sloot de serie af met een avond over ontwikkelingen in de huisartsenzorg. Onze docenten droegen met veel plezier bij aan ESCAPE. De studenten geven aan dat de cursus hun wederom goed is bevallen en ze een zeer divers en breed beeld hebben gekregen van de huisartsgeneeskunde.
Klinisch Redeneerles ‘de Kunst van het Kijken’ in Depot Boijmans van Beuningen
Tweedejaars geneeskundestudenten krijgen een les in het Depot van het Boijmans van Beuningen om zich bewust te worden van de eigen subjectiviteit in beschrijvingen van de situatie. Iets dat ze mee kunnen nemen in arts-patiëntcommunicatie en overdracht richting een supervisor. Omdat de basisopleiding regelmatig de vraag krijgt wat de les inhoudt, kregen de medewerkers van de afdeling Huisartsgeneeskunde de mogelijkheid zo’n les te ervaren. Tijdens deze KR-les oefenden we in kleine groepjes met het omschrijven van kunstwerken op verschillende manieren waarbij de een omschreef en de ander tekende wat hij hoorde zonder het kunstwerk te mogen zien. Het was leuk om te doen en gaf veel inzicht in de beperkingen van communicatie.