Aiosparticipatie

LOVAH-Rotterdam is nauw betrokken bij de inrichting van de opleiding en bij de verbeteringen die we aanbrengen. Zij discussiëren en denken mee op de teamdagen en zorgen voor verbinding met (de wensen van) de doelgroep. We hebben op regelmatige basis overleg met het bestuur van LOVAH-Rotterdam en de LOVAH-onderwijscommissie. Tweemaal per jaar hebben we een tripartiteoverleg, een soort bestuurlijke adviesraad met het LOVAH- en ROER-bestuur.

Aiosdag en LHK-middag
LOVAH-Rotterdam organiseert diverse onderwijsmomenten, zoals de jaarlijkse aiosdag en het middagonderwijs na de Landelijke Huisartsgeneeskundige Kennistoets (LHK). Dit jaar, in februari, was het thema van de aiosdag ‘Healthy aging, van baby(boomer) tot bejaarde’. De dag bood een breed programma over leefstijl(gerelateerde ziekten) binnen een diverse samenleving. Er werd ingegaan op verschillende leeftijden, geslachten, culturen en populaties zoals daklozen (een groep met de grootste kans op sterfte en ziekte).

In oktober organiseerde LOVAH-Rotterdam het LHK-symposium over innovatief patiënthouderschap, waarbij ons nieuwe afdelinghoofd zijn eerste presentatie aan aios gaf over innovatief persoonlijk leiderschap. Vervolgens waren er inspirerende voorbeelden van een huisarts die een nulpraktijk startte en een huisarts die met een innovatief bedrijfsconcept werkt.

LOVAHLYMPICS

Voor het eerst werd een sportdag voor alle huisartsopleidingen in Nederland georganiseerd, de LOVAHLYMPICS, met teamsporten en individuele onderdelen. De teamsporten waren hockey, voetbal, touwtrekken en trefbal. De individuele sporten waren badminton, jeu de boules, snelschaken en een geheim onderdeel. Het Rotterdamse team van aios en docenten won de Hans Schmidt-bokaal. De aios ervaarden veel saamhorigheid onderling. “Onwijs leuke dag. Leuk om zo samen te komen met docenten en aios en trots dat ons hoofd en docenten van Rotterdam zo betrokken zijn. Dat steunt je als aios om gehoord en gezien te voelen”, geven de organisatoren van LOVAH-landelijk aan.

LOVAH-Rotterdam moest dit jaar alle zeilen bijzetten om aios te vinden die zich voor het bestuur of een van de commissies in wilden zetten. Zo presenteerden zij zich in maart en september aan de startende aios en organiseerden zij voor ieder opleidingsjaar een krokettenlunch. Het leverde helaas weinig op. Het bestuur fuseerde met de onderwijscommissie om de slagkracht te vergroten.

Rotterdamse aios in bestuur LOVAH-landelijk
Drie Rotterdamse derdejaars aios die eerder actief waren voor LOVAH-Rotterdam zaten in 2024 in het negenkoppige landelijke LOVAH-bestuur. Voor hen was een belangrijke motivatie dat je op hoger niveau met andere partners kunt afstemmen. Mitchel Dijkhof richtte zich binnen het bestuur op sociale media en PR. Nadia van de Woestijne met portefeuille sponsoring: “Het lokale LOVAH-bestuur is gericht op lokaal onderwijs en op lokale aios, maar hier kun je op landelijk niveau meepraten over wat voor aios belangrijk is, waar ze tegen aanlopen en waar ze naartoe willen.” Aan haar werd veelvuldig getrokken toen zij met veel plezier in het bestuur van LOVAH-Rotterdam zat en af en toe aan landelijke overleggen deelnam. Op een gegeven moment ging ze er serieuzer over nadenken en besloot over te stappen naar het landelijke bestuur.

Voor voorzitter Ties Janssen was het een ander verhaal. Na zijn werkervaring als medisch consultant, waarbij hij als arts een bedrijf adviseerde over door hen gedane aannames en toetste op haalbaarheid, merkte hij dat hij vraagstukken in de huisartsgeneeskunde interessant vond. Hij is van mening dat als je ergens verandering in wilt brengen, je dat het best dichtbij het vuur kunt doen. Hij kwam aanvankelijk als algemeen lid in dit bestuur. Dat in 2024 eenderde van de bestuursleden aios is in Rotterdam is toeval. “Matchen en enthousiasme is relevanter dan van welk opleidingsinstituut je komt.”

Na jaren van investeren en positioneren worden ze als LOVAH-landelijk overal bij gevraagd en als partner serieus genomen. Zo zitten ze in de klankbordgroep bij de Toekomstvisie 2035 (huisartsenzorg) met LHV, NHG en InEen en zijn ze betrokken bij de visie Eerstelijnszorg 2035.

Over de hele breedte bij alle lokale afdelingen en werkgroepen van LOVAH is veel behoefte aan meer aios die willen participeren om de opleiding te verbeteren. Hebben zij tips hiervoor?

Zij begrijpen dat aios huisartsgeneeskunde in een drukke levensfase vaak een jong gezin en een nieuw huis hebben en moeten navigeren tussen allerlei onderdelen. Maar er kan in overleg met de opleider tijd vrij gemaakt worden voor bestuurswerk. De CAO van de SBOH biedt de aios 10 dagen hiervoor. Groepsdocenten werken hier over het algemeen graag aan mee, opleiders zijn soms minder flexibel. “Voor aios is het een verrijking van hun opleiding. Je leert kwaliteiten die ook zeer nuttig zijn voor je leiderschapscompetentieontwikkeling binnen het huisartsenvak.”

Middels een enquête onderzochten ze in 2024 wat aios tegenhoudt om actief te worden binnen LOVAH. Het gaf LOVAH inzicht dat ze goed moeten laten zien wat ze doen en hen inspireren.

Wat ze verder deden in 2024? Ze overhandigden met De Bevlogen Huisartsen, NHG en LHV een petitie over de NZA-tarieven aan de minister, organiseerden het LOVAH-congres en de LOVAHLYMPICS, organiseren de huisartsendagen in april 2025, waren bezig met het zorgen dat aios stemrecht krijgen binnen de landelijke ledenraad van LHV - in plaats van dat ze alleen hun mening mogen geven -,  sloten vanuit LOVAH-Landelijk aan bij de introductie van nieuwe aios in Rotterdam en professionaliseerden hun eigen organisatie, met een nieuwsbrief, een vernieuwde website, statuten en een huishoudelijk reglement. Ze zijn bezig met een nieuw informatiepakket over wat LOVAH doet, met filmpje en folder en met webartikelen over wat de werkzaamheden inhouden.


Handreiking
‘Goed werkgeverschap en goed opleiderschap’

Een van de projecten die LOVAH-landelijk in 2024 kon afsluiten was de landelijke Handreiking ‘Goed werkgeverschap en goed opleiderschap’, een gezamenlijk document van de opleidingsinstituten, SBOH, LOVAH-landelijk, LHOV en Huisartsopleiding Nederland.

Zowel de huisartsopleiding als de SBOH werden regelmatig benaderd met vragen over hoe de CAO toegepast kan worden zonder de opleidbaarheid van de aios in te perken. De publicatie bevat uniforme afspraken over onder andere deeltijdwerk, structurele dienstcompensatie, gespreid verlof en re-integratie binnen de opleiding. Het is nu iedereen duidelijk dat de aios minstens op drie dagen (2,5 dag) in de praktijk werkt en minimaal 80% (30,5 uur). In de Kliniek is 70% en 100% mogelijk. Structurele compensatie van diensturen en incidenteel overwerk is toegestaan volgens 4 deeltijdpercentages: 38, 36, 34 en 32 uur.

Vorige
Vorige

Een nieuw Landelijk en Lokaal OpleidingsPlan (LOP)

Volgende
Volgende

Docentprofessionalisering en teamdagen