Docentprofessionalisering en teamdagen
In 2021 stelden we het beleidsplan docentprofessionalisering 2022-2024 vast waarin we gemaakte keuzes onderbouwden aan de hand van onze visie, het concept Landelijke Opleidingsplan (LOP), landelijke en lokale ontwikkelingen en ons jaarplan. Elk jaar ontwikkelen we een breed scholingsaanbod, zie het jaarbeeld 2022. We hadden vier teamdagen en een teamtweedaagse verdeeld over het jaar. Op de teamdagen presenteerde een aiotho zijn of haar onderzoek, stond planetary health vast op het programma, was er een intervisiemoment en schoolden de twee onderwijskundigen ons in 2024 in hoe we invulling kunnen geven aan het LOP en dan met name gericht op verantwoord vertrouwen en zelfsturing door aios.
In maart kregen we een sneak preview in de Acceptance and Commitment Training (ACT)-matrix, waarmee docenten vaardigheden kregen om aios te helpen om te komen tot gedrag dat aansluit bij de eigen waarden.
In mei betrof het een workshop over het belang van de landelijke thema’s en KBA’s en de manier waarop de docenten zelfsturing door aios kunnen bevorderen. Daarbij is het belangrijk dat we heldere kaders, ruggensteun en voldoende (speel)ruimte bieden om op de eigen manier een verantwoordelijk lid van de beroepsgroep te worden.
Begin oktober bespraken we onze visie op toetsing en beoordeling (zie LOP).
Eind november stond ‘zelfsturing in de praktijk’ op het programma. Dit is in het LOP een belangrijk thema omdat het een voorwaarde voor aios is om gemotiveerd te blijven en de eigen agenda te bewaken. We bespraken de theorie van verschillende docentaanpakken: ‘controlerend, autonomie-ondersteunend, weinig structuur en veel structuur bieden’ en wisselden uit hoe we kunnen reageren op een manier die zelfsturing bevordert aan de hand van het 4M model (mature, mama, macho en mol). We gingen aan de slag met de website Zelfsturend Leren Huisartsopleiding waar veel tools en trainingsmateriaal te vinden zijn voor aios, opleiders en docenten.
Teamtweedaagse
Met inzet van eigen docenten boden we ons team een gevarieerde en toepassingsgerichte proeverij van het landelijke opleidingsplan. De eerste dag bekeken we het LOP vanuit het perspectief van de aios, de opleider, de docent en het secretariaat. We gingen in gesprek met drie aios uit verschillende fases in de opleiding om te achterhalen hoe zij naar zelfsturend leren, wederzijdse zichtbaarheid en verantwoord vertrouwen keken en wat zij nodig hadden om hun eigen spoor te kiezen. Vervolgens zoomden we in op wat dit betekent voor onze opleiders en wat dit vraagt van ons als docenten.
’s Middags waren er workshops over de uitgangspunten van het LOP: netwerkleren, constructieve opleidingsrelaties, zelfsturend leren en beoordeling & besluitvorming.
De tweede dag richten we onze aandacht op enkele belangrijke onderdelen van de Landelijke Innovatiedag, waaraan onze derdejaars aios deelnemen. We oefenden de vaardigheid kritisch bevragen. Vervolgens bekeken we de ruimte voor nieuwe onderwerpen binnen de huisartsopleiding en het verdiepten we vaardigheden die gekoppeld zijn aan het LOP. We sloten de tweedaagse af met een leuk 30 secondsspel over het LOP.
Gastdocenten
Ook gastdocenten nemen we mee in het nieuwe LOP. Met hen deelden we de informatie met de vier pijlers: expertoordeel, voortgangsgesprekken in de driehoek, beeld van de aios en vangnet, en voegden professionalisering van gastdocenten toe aan het didactisch jaarplan docentprofessionalisering. Zij konden gebruik maken van de optie een les te laten observeren door een onderwijskundige met het doel de didactische vaardigheden te verbeteren aan de hand van de onderwijsprincipes, het nieuwe competentieprofiel en de aangepaste checklist in het LOP. Drie gastdocenten maakten daar gebruik van.
Het curriculumteam herdefinieerde de doelen voor de inzet van gastdocenten en legde deze ter vaststelling voor aan het managementteam. Omdat we veel expertise hebben binnen ons eigen docententeam en ons beschikbare budget aanzienlijk is geslonken, zijn we kritischer geworden in waar we externe gastdocenten inzetten. Ook kijken we naar de mogelijkheden meer aiosgroepen tegelijkertijd te laten aansluiten bij dit onderwijs.
BLS/AED -training
Medewerkers van de Huisartsopleiding die zelf niet de kans hebben om dit op de praktijk of de HAP te scholen, kregen een BLS/AED-training aangeboden in september. Aan de cursus, gegeven door enthousiaste en ervaren docenten en gecertificeerde NRR-instructeurs, zat voorbereiding en een BLS/AED-certificaat vast van de Europese Reanimatieraad (ERC). In de twee uur durende cursus oefenden we na de theorie de levensreddende handelingen op diverse poppen met lijven van volwassenen en kinderen. Het was een zeer gewaardeerde training.
LinkedIn-training
In oktober organiseerden we een door de afdeling Communicatie van het Erasmus MC verzorgde LinkedIn-training voor onze medewerkers. Met LinkedIn willen we de zichtbaarheid van onze huisartsopleiding vergroten en contacten leggen. Ook voor het aantrekken van nieuwe aios, opleiders en docenten voor de huisartsopleiding blijkt LinkedIn een nuttig medium te zijn. Onze collega’s werden getraind in het inrichten van hun profiel, het maken en delen van content en etiquette op LinkedIn. En hoe ze het account van de huisartsopleiding een boost kunnen geven, aangezien personen beter worden gevolgd dan organisaties.
Ons aantal volgers neemt snel toe en de berichten over afstuderen worden heel veel opgemerkt en gedeeld: ruim 14 duizend interacties (de mate waarin gebruikers reageren op onze berichten, zoals likes, reacties, reposts en klikken).